top of page

Weekend in Malawi

24 september - Vandaag een week geleden vertrok ik naar Schiphol. Er zit al bijna een week Malawi op! De tijd gaat erg snel. Tegelijkertijd voelt het ook juist als een lange periode, omdat je zoveel meemaakt.


De eerste dagen (zie mijn vorige blog) zijn voorspoedig verlopen. Daardoor kunnen we nu echt weekend houden! Samen met familie Oomen en Bart gaan Mathilde en ik een nachtje weg naar Liwonde. We overnachten op een soort safaripark. Het schrijven hierover houd ik even kort, anders wordt de blog zo lang 😉. We hebben het in ieder geval super leuk gehad! Onze slaaphut was om een boom gebouwd en volledig open. Je sliep eigenlijk dus een beetje buiten. Vrijdagmiddag zijn we op bootsafari geweest en hebben we olifanten, nijlpaarden en een krokodil gezien. Zie foto’s onderaan deze blog. Eenmaal terug heb ik eerst even lekker gedoucht (koud water!). ‘s Avonds hebben we nog lang bij het kampvuur gezeten met elkaar en gepraat met de wachtmannen van het park. Er was geen elektriciteit, dus we werden door één van de wachtmannen met een grote zaklamp bij onze slaaphut gebracht. Ondertussen kwamen we nog wilde dieren tegen. Vanaf een stoel op de ‘veranda’ van onze hut heb ik nog lang genoten van de stilte, onderbroken door natuurgeluiden. Ergens dichtbij in de bosjes hoorden we een dier gras eten, maar we konden niet ontdekken wat voor dier het was. Ik kan er erg van genieten om zo dichtbij de natuur te zijn! ‘s Nachts heerlijk geslapen, de volgende morgen een frisse ochtendduik in het zwembad genomen, gedoucht, ontbeten en toen weer terug naar Mapanga.


Barbecue met Nederland

Omdat we ‘s avonds een barbecue hadden met elkaar, gingen we bij thuiskomst al snel bezig met de voorbereidingen in de keuken. De barbecue was ‘samen’ met alle betrokkenen van Timotheos in Nederland. Zij hadden namelijk een barbecue en wij waren er via een online verbinding ‘bij’. Het werd een erg mooie en waardevolle avond. Het werd me weer extra duidelijk hoeveel werk iedereen bij Timotheos (Nederland, Malawi, Canada) verzet. Zoveel kinderen ontvangen dankzij de hulp van Timotheos dagelijks onderwijs, voedsel en vooral: ze horen het Evangelie!


Naar de kerk

Iets waar ik lang naar heb uitgezien, is de zondag in Malawi. Ik was zo benieuwd naar hoe de kerkdienst hier is! Zondagmorgen was het zover. Samen met Bart en Mathilde reed ik eerst naar het kinderzorgcentrum in Mbulumbuzi. Daar haalden we mister Nsambo op, de pastoraal werker. Hij zou die morgen in de kerk van Mulinga voorgaan. Voordat de dienst begon, was er eerst zondagsschool.

De zondagsschool werd geopend in het kerkgebouw met gebed en gezang. Heel de kerk zat vol met kinderen en ze zongen zo mooi … Na de opening splitste de groep zich in drie groepen van verschillende leeftijden. Een beetje zoals in Nederland! 😊 Voor de jonge kinderen werd er een Bijbelverhaal verteld aan de hand van een kinderbijbel die we in Nederland ook kennen. Opvallend is dat alleen de tekst in deze Bijbel is aangepast. De afbeeldingen zijn gewoon nog ‘westers’ met alleen blanken mensen! Een paar dagen later heb ik aan mr. Nsambo gevraagd of dit niet verwarrend was voor de kinderen. Zijn antwoord was dat het er uiteindelijk niet om gaat of je blank of donker bent, omdat we voor God allemaal hetzelfde zijn.

Na de zondagsschool startte om 10.00 uur de kerkdienst. Doordat Mathilde en ik nog even bij de kinderen bleven, kwamen we te laat de kerk in. Klein voordeel is dat te laat komen hier in Malawi een stuk gebruikelijker is dan in Nederland 😉. Maar in alle haast ging ik ook nog eens per ongeluk bij het mannengedeelte zitten, haha! Gelukkig wees Bart me aan waar ik mocht gaan zitten. Ik ben snel naar het vrouwengedeelte gelopen 😊🙈.


De preek ging over de gelijkenis van de verloren zoon. Mr. Nsambo preekte in het Engels en een Malawieër vertaalde zijn woorden naar het Chichewa. Mathilde en ik zaten helemaal voor in de kerk. Zo konden we de preek goed volgen. Achter ons zaten vrouwen die prachtig konden zingen. Dat was zo mooi. Alles wat we de afgelopen week gezien en gedaan hebben was soms veel. Ik kon dan ook niet altijd omschrijven wat ik dacht of voelde. Maar muziek kan je dan soms zomaar raken en je helpen om emoties de ruimte te geven.

We hebben een stukje opgenomen van het lied en luisteren dat nog veel terug. 🥰 Na de kerkdienst hoorden we dat de vrouwen de liederen zelf schrijven.

Na de kerkdienst hebben we met mr. Nsambo gegeten. Omdat wij ‘op bezoek’ waren, was er speciaal voor ons rijst met groenten klaargemaakt; erg lekker! Mr. Nsambo is bovendien een goede verteller (sommigen zeggen hier praatjesmaker 😉), dus we hadden het erg gezellig met elkaar!

Zondagmiddag heb ik nog even op bed gelegen. ‘s Avonds hebben we met familie Verdouw, Bep, Thera en Bart soep gegeten. (Lekker Hollands hè?) Na het eten hebben we op de veranda bij Bart een Nederlandse preek geluisterd. Het was een fijne zondag!

Later hoop ik nog meer te schrijven over wat we de tweede week gedaan en gezien hebben. Ik rond de blog nu af met in het kort nog hoe de derde zondag was: 3 oktober.


Evangelisatie onder jong en oud

Zondag 3 oktober hebben we twee kerkdiensten gevolgd. ‘s Morgens in Mbulumbuzi en ‘s middags op een middelbare school. Het deed me die dag veel dat je ruim 8000km van huis bent, maar dat daar óók Gods Woord klinkt.


Bovendien valt de eenvoud van de kerk(dienst) mij op. De kerkgebouwen vind ik heel mooi, maar zijn zo totaal anders dan in Nederland. Soms zitten de mensen op de grond, soms op banken zonder rugleuning. Er wordt zonder muziekinstrumenten gezongen, maar het klinkt prachtig! Het kerkgeld dat wordt opgehaald wordt voor in de kerk geteld waar iedereen bij is, waarna de opbrengst direct bekendgemaakt wordt. En zo zijn er nog meer dingen. Maar veel is ook moeilijk te omschrijven …

Hoe we ‘s morgens in een kerkgebouw zaten, reisden we ‘s middags naar een school. Op deze school zitten 15-20 studenten van Timotheos. Dominee Tsegula uit Namitambo wilde hier graag voorgaan voor de studenten. Ik vond het erg bijzonder om dit mee te maken. Daar zaten we dan, met een paar studenten in een klaslokaal … Zo fijn dat ook zij hierdoor het Evangelie horen.

Eerder hadden we deze jongeren al ontmoet en daarom was het extra fijn dat we deze zondag weer bij elkaar waren. Het samenzijn en samen zingen was goed.


Terug naar huis, tijdens ons rondje lopen en ‘s avonds op de veranda heb ik er nog veel aan gedacht. Jammer dat de zondagen hier alweer voorbij zijn, want ze waren erg waardevol voor mij. Maar ik heb de aantekeningen van de preken, de filmpjes van het zingen en natuurlijk de herinneringen in het hoofd 😊.

Liefs LeenFoto’s


Video van zingen tijdens kerkdienst op school


452 views2 comments

Recent Posts

See All
bottom of page